Община Габрово

Общински спортни имоти

Хрис Стоянов: В последните 200 метра съм бягал повече от страх някой да не ми вземе титлата

Hris Dubai gpld„Нямам думи просто, невероятна емоция беше“ – това бяха първите думи на новия световен шампион за хора с физически увреждания в бягането на 1500 метра (категория Т46) Християн Стоянов след паметната битка на шампионата на планетата в Дубай  миналата вечер. Габровският лекоатлет направи страхотно бягане и остави зад гърба си световния рекордьор в дисциплината Майкъл Рьогер от Австралия, шампиона от предното първенство на планетата Давид Емонг от Уганда и златния медалист от Параолимпийските игри в Рио`2016 Самир Нойуа от Алжир.

„Бях подготвен за това, но въпреки всичко имах страх, защото бягах заедно със световния рекордьор, с шампиона от Рио`2016, с шампиона от миналото световно първенство и въобще не очаквах, че ще успея да ги победя. Но го исках страшно силно. Треньорът ми (б.а. Евгени Игнатов) казваше, че съм готов и просто трябва да стигна най-свеж до последна обиколка. Така и стана. Последните 200 метра след атаката съм бягал повече от страх някой да не ми вземе титлата“, сподели още габровският талант.

Хрис разкри и един интересен детайл от паметния финал, а именно, че е избързал малко с финалната атака. Според указанията на Евгени Игнатов, моментът за нея е бил 150 метра преди финала, а Стоянов атакува стотина метра по-рано. „След финала треньорът ми каза, че задачата е изпълнена перфектно. Не съжалява, че съм тръгнал по рано, защото в бягането реално трябва да се усети момента. Когато другите са зле - да ги атакуваш. И аз успях да усетя това. Така  че треньорът ми е доволен. Като цяло той вярваше, че мога да стана шампион, но аз самият – не. Очаквах максимум медал, защото това са едни много силни бегачи и конкуренцията беше много силна“, разказа още щастливият шампион.

Стоянов спечели световната титла и със страхотно постижение в Дубай - 3.50.87 мин, което е нов рекорд на световните първенства за хора с физически увреждания, нов европейски рекорд в категория Т46 и негов личен резултат. Към днешна дата Хрис вече е водач в световната ранглиста на 1500 метра (Т46), световен и европейски шампион в дисциплината. Следващата голяма цел пред супер талантливия и амбициозен габровски атлет е медал от Параолимпийските игри в Токио през следващата година.

    archive