Община Габрово

Общински спортни имоти

Уникален Хрис Стоянов - световен шампион по лека атлетика с рекорд!

Hris Dubai 2Християн Стоянов е новият световен шампион по лека атлетика за хора с физически увреждания в бягането на 1500 метра. Уникалният габровски атлет избухна на първенството на планетата за мъже и жени в Дубай и спечели по категоричен начин златото в категория Т46.

Настоящият европейски шампион Стоянов направи страхотно тактическо бягане и напълно заслужено триумфира. След старта Хрис зае място в челото на групата от 15 състезатели. Поведе бившият европейски шампион Александр Яремчук от Русия, следван от световния рекордьор Майкър Рьогер от Австралия. В последните две обиколки към челото се присъедини и световният шампион от Лондон`2017 Давид Емонг от Уганда. Тази група от четирима бегачи взе преднина пред останалите. Хрис изчака търпеливо точния момент и 250 метра преди финала направи страхотна атака, на която никой от останалите не можа да отговори. Габровският атлет пресече финалната линия с гордо вдигната ръка и аванс от 5-6 метра пред Майкър Рьогер. Трети завърши Давид Емонг. В последствие обаче Рьогер и Емонг бяха дисквалифицирани заради сбутване в последните метри и среброто стана притежание на Яремчук, а бронза отиде при Амену Динса от Етиопия. Шампионът от Параолимпийските игри в Рио през 2016-та и сребърен медалист от световното през 2017-та Самир Нойуа от Алжир завърши чак на осма позиция.

Времето, което Хрис Стоянов регистрира в Дубай – 3.50.87,  е нов рекорд на световните първенства за хора с физически увреждания и нов европейски рекорд в категория Т46.

    archive