Община Габрово

Общински спортни имоти

Валерия Лозанова стана вицешампион при жените на Световното по киокушин в Астана

VALE ASTANAНово престижно отличие извоюва състезателката на клуб „Надежда“ Валерия Лозанова. Възпитаничката на треньорите Красимир Илиев и Йонко Иванов се окичи с първи медал при жените - сребърен, от второто Световно първенство по киокушин по правилата на KWF (Световната киокушин федерация) проведено в Астана, Казахстан. Шампионатът на планетата привлече близо 600 състезатели от 27 държави. Нямаше по-добри от българките обаче в категория до 65 килограма при дамите и до финала достигнаха Валерия Лозанова и Мариела Любенова (СК “Киокушин“, гр. Левски). 

Вале игра в по-горна категория, но това не й попречи да стигне до битката за първото място. На четвъртфиналите тя елиминира Мира Бекзанова от Казахстан в редовните 2 минути, а на полуфинала победи след продължение коравата полякиня Анна Святковска с пълно съдийско единодушие. В българския финал, габровската каратистка допусна грешка малко преди края на редовното време, вкара непозволен удар и това даде основание на реферите да присъдят победата на Любенова.   

На Световното първенство с Казахстан България беше представена от шестима състезатели – четирима каратисти при мъжете и двете медалистки при жените. Националите ни бяха предвождани от треньорите на националния отбор на Българската карате киокушин федерация Захари Дамянов и Живко Андреев.

Следващото голямо предизвикателство пред Валерия е II-то Европейско първенство за мъже, жени и ветерани. То ще се проведе от 7-и до 9-и декември в Двореца на културата и спорта във Варна, паралелно с VI-то Световно първенство юноши и девойки. Двете престижни прояви се организират от Българската карате киокушин федерация и KWU (Световният киокушин съюз).

    archive