Община Габрово

Общински спортни имоти

Тедо Кабакчиев отново ще представя България в световния шампионат по Супер ендуро

TEDO 2017 1Звездата на българското хард ендуро Тедор Кабакчиев (КТМ, Екстрийм Тойота Венци) започва тази събота участие в световния шампионат по Супер ендуро. Габровският талант за втора поредна се включва в едно от най-атрактивните първенства на международната федерация по мотоциклетизъм - FIM Super Enduro World Championship, което събира на едно място бързи и мощни мотори, екстремна доза екшън, гигантско количество кал, камъни, различни по вид препятствия и не на последно място -  красиви жени.

Световните мото серии Super Enduro се провеждат през зимните месеци в зали и в тях участват най-добрите състезатели по хард ендуро в света. Топ пилотите, повечето от които са представители на фирмени отбори, карат в клас „Престиж“, а състезателите от 16 до 23 години, сред които е и Теодор, участват в клас „Джуниър“.

Първият старт от сериите е в 13 хилядната зала „Таурон Арена“ в Краков. Тедо ще спори за място на подиума с още 25 състезатели от от Норвегия, Франция, Испания, Румъния, Швеция, Германия, Полша, Южна Африка, Чили, Великобритания, Унгария, Австрия, Италия, Чехия и Словакия. Те ще минат през квалификации за 14 места на стартовата решетка. Финалите са три, в серии от по 6 минути плюс една обиколка. В първия и третия финал състезателите стартират подредени спрямо времената от квалификациите, а във втория стартовата решетка ще бъде обърната и най-бързите ще са в последна редица. Победителят във всяка серия печели 20 точки, втория 19, третия 18 и т.н. Крайното класиране от кръга е на база на събраните точки от трите серии.

TEDO SUPERENDURO

Миналата година Тедо спечели 22 точки в „Таурон Арена“, при дебюта си в световните серии Super Enduro, като записа 10-о и две шести места в трите финала на клас „Джуниър“. Тази година очакванията му са по-високи. „Най-важното е всичко да мине добре и без инциденти. Имам някакви очаквания за добро класиране, но не искам да надувам балона излишно. Нека видим, какво ще се случи. Благодаря на хората, които реализираха участието ми. Помощта им е оценена и съм радостен, че ще имам възможността да бъда единствения представител от България в тази престижна надпревара. Надявам се да успея да накарам всички да се почувстват горди!“, сподели Кабакчиев на път за Краков.

TEDO 2017

Българският шампион направи добра репетиция за световния шампионат, като спечели състезание по Супер ендуро в Турция преди десетина дни. Надпреварата беше организирана от Турската мотоциклетна федерация в 22 хилядната „Синан Ердем дом“ в Истанбул. Тедо не даде шанс на конкурентите си и триумфира на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване.

Тази година FIM Super Enduro World Championship ще се състои от пет кръга. Първият е в Полша тази събота, а следващите четири са в началото на 2018-та, съответно в Германия, два в Испания и финал в Швеция.   

    archive