Християн Стоянов замина за Световното първенство в Кобе

WCh1548702916Най-добрият параатлет на България Християн Стоянов отпътува днес към Япония с полет през Мюнхен за участие в Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания. Шампионатът на планетата започна в края на миналата седмица и Ружди Ружди вече донесе една световна титла на страната ни в тласкането на гюле (F55). 11-ят световен шампионат за пръв път се провежда в същата година, в която е са и Параолимпийските игри. Стадионът в Кобе посреща 1073 атлети от 104 нации. 168 нови шампиони ще бъдат короновани само 3 месеца преди най-големия спортен форум на планетата – игрите в Париж.

Християн ще защитава световната си титла си в бягането на 1500 метра, категория Т46, на празничния в България 24-ти май. Стартът му в дисциплината е в 23.20 българско време.

„Нещо не е перфектно и не мога да кажа, че съм сигурен на 100%, но мисля, че съм подготвен. Направих добри тренировки и ще се опитам да се насладя на всичко както трябва – сподели габровският супер талант от летището в Мюнхен. – Смятам, че всичко ще зависи от моментното състояние на състезателите. Както всеки път, отивам да се раздам, а ако има по-добре подготвен от мен – заслужено ще ме победи“, допълни актуалният световен шампион.    

WCh1234905952

Конкуренцията му е добре позната. 11 състезатели ще застанат на старт. Сред тях отново ще бъде и руснакът Александър Яремчук, състезаващ се под неутрален флаг. Това е единственият атлет в тази категория, който успя да победи Стоянов в последните години - на Параолимпийските игри в Токио и на Европейското първенство в Полша през 2021-ва. Сред останалите са 38-годишният носител на три златни, три сребърни и два бронзови медала от Параолимпийски игри и петкратен световен шампион Самир Нойуа от Алжир; златният медалист от Лондон`2017 Давид Емонг от Уганда, който има в колекцията си и сребро и бронз от Параолимпийски игри; световният рекордьор в дисциплината Майкъл Рьогер от Австралия, който завърши след Християн на световното миналата година в Париж; атлети от Тунис, Дания, Куния, Етиопия, Филипини и Чили.

WCh1336789378

„Разбира се, че участието на Яремчук ме притеснява в известна степен, но това е нормално. Като цяло няма нищо ново и различно. Предполагам, че състезанието ще бъде на тактическо надлъгване и ще се разчита на това да се действа бързо на различните предизвикателства. Готови сме за различни варианти на бягането“, обясни Християн, който пътува за Япония заедно със своя треньор Евгени Игнатов.

Единственото му притеснение е свързано с дългия преход и часовата разлика.

„Полетът е 14 часа и пристигането е в 6 сутринта. Ще се опитам да спя в самолета, за да използвам пълноценно целия утрешен ден и да се адаптирам към местното часово време по-бързо“, обясни плановете си габровският атлет.

WCh1186157814

За всички това ще бъде генерална репетиция преди Параолимпийските игри това лято в Париж. Именно върху този старт е основният фокус на габровския топ атлет, който през 2021-ва в Токио грабна среброто. От световни първенства той вече има две титли – в Доха през 2019-та и миналата година в Париж, както и бронз от Лондон`2017. В петък ще има възможност към тях да прибави и трета.