Община Габрово

Общински спортни имоти

Теодор Кабакчиев с второ място в Румъния

Tedo ArsenalЗвездата на българското хард ендуро Теодор Кабакчиев (Еконт, Хускварна) завърши на второ място в румънската надпревара „Хард ендуро Арсенал“. Състезанието беше първи кръг от шампионата на северната ни съседка и се проведе в Костещи.

На старт застанаха над 150 пилоти, като в най-сериозния клас (Pro) личаха имената на трима състезатели от топ 10 във временното класиране на Световния шампионат по хард ендуро: четвъртият - Алфредо Гомес (Гас Гас, Испания), шестият - Теодор Кабакчиев (Еконт, Хускварна) и осмият - Давид Циприян (КТМ, Чехия). Точно между тях беше и битката за победата в „Хард ендуро Арсенал“.

Надпреварата включваше 20-километров пролог в първия ден, 80-километрова навигация във втория и още 50 километра в третия състезателен ден. Класирането беше по общо време. Циприян спечели пролога с минимален аванс от 12 секунди пред Кабакчиев, а Гомес завърши трети на 38 секунди от лидера. Във втория ден испанецът обърна нещата в своя полза и беше най-бърз по 80-километровия трак. Теодор Кабакчиев беше най-близо до именития си съперник и финишира с изоставане от 3.43 минути. Далеч зад двамата, цели 41 минути след лидера, завърши водещият румънски пилот Йозса Норберт Левенте (Гас Гас, Румъния), следван от Давид Циприян. В третия състезателен ден българският шампион опита да стопи пасива и даде всичко от себе си. Това му донесе победа в 50-километровата надпревара, но с аванс само от 15 секунди пред Гомес, което не беше достатъчно за краен успех в „Хард ендуро Арсенал“. Гомес Спечели с общо време от 4:58:14 часа, Кабакчиев завърши втори на 3.02 минути от победителя, а с изоставане от над 47 минути, Циприян допълни призовата тройка.

„Поздравления към Алфредо за победата, получи се чудесна битка между нас. Опитах да направя разлика в последния ден, но не успях да взема по-голям аванс от 15 секунди. Важното е, че постепенно подобрявам представянето си. Благодарности за подкрепата към всички български и румънски привърженици. Благодаря и на „Еконт“, за това, че са зад гърба ми“, сподели след надпреварата габровският талант.

Състезанието в Румъния беше част от подготовката на Теодор за втория кръг от Световния шампионат по хард ендуро,  който е в Сърбия от 18-ти до 21 май – „XCross“ в планините Златибор, Тара и Мокра гора.          

    archive