Община Габрово

Общински спортни имоти

Стефан Стоев дебютира с победа в румънския автомобилен шампионат

STEFAN EF10 1Стефан Стоев и неговата испанска красавица - болидът „Силвър кар EF10“, брандиран в зеленото-бялото лого на млечните продукти с марката „Боженци“, триумфираха в 4-я кръг от автомобилния шампионат на Румъния по скоростно планинско изкачване. Надпреварата се проведе в Решица, а стартовият списък на участниците наброяваше 59 състезатели.

Сред тях бяха шестима пилоти с машини E2-SS или т.н. едноместни формули (Татуус, Лола B99/50)  и E2-SC – спортни болиди от типа на управлявания от Стоев "Силвър кар" EF10 (Радикал SR4, Норма M20 FC, Осела PA21). Като прибавим към тях и автомобили от ранга на Мицубиши Лансър Ево 8, Мицубиши Лансър Ево 9, Mercedes Benz 190 Evo 2, Ферари 458 Челъндж Ево, Ауди R8 GT, Субару Импреза, Хонда Сивик и т.н., става ясно, че конкуренцията беше повече от сериозна.

Стефан даде второто най-добро време в съботния ден - 2:10:119 минути. По-бърз беше само представителят на домакините Силвиу Димитреску с „Осела PA21“, който направи нов рекорд на трасето с изкачване за 02:04:784  мин. Пред хиляди зрители в неделния ден обаче управляваният от Стоев „Силвър кар EF10“ беше най-бърз. Габровският пилот записа 2:07:512 минути при първото състезателно изкачване и 2:06:782 във второто, като съответно приключи на лидерската позиция с общо време от 04:14:294 минути. Лусиен Хора (Лола B99/50, E2-SS, Румъния) остана на по-малко от секунда зад победителя, а третото място зае Емил Нестор (Норма M20 FC, E2-SC, Румъния), който беше с 2 секунди и половина по-бавен от Стоев. Най-бързият от съботния ден, Силвиу Димитреску, допусна грешка при първото състезателно изкачване и отпадна от битката за призовите места.

MAX 1547

„Донякъде очаквах да се получат така нещата, но по време на самото състезание разбрах, че няма да е никак лесно. Видях, че състезаващите се в местния шампионат формули и прототипи са доста бързи. Другото нещо, което разбрах на място, е, че асфалтът държи много, има т.н. добър грип, и по тази причина карането, гумите, настройките на окачване и изобщо всичко е тотално различно от това, което ни е познато в България. Освен това трасето беше много бързо, със средна скорост от около 140 km/h. Това беше и причината във всеки един манш да подобрявам времената си и на практика не достигнах максимума. Почти се доближих до миналогодишния рекорд на трасето и вероятно, ако имах възможност за още няколко изкачвания, щях да коригирам и този, който постави техния пилот в съботния ден. Като цяло обаче моята тактика беше да не разкривам пълния си потенциал в първия дан и карах с намалена мощност в тренировките, което споделих с румънски пилоти след края им. Това явно е стигнало до ушите и на Силвиу Димитреску, който сякаш се почувства застрашен, напъна много в първия състезателен манш и катастрофира“, разказа Стоев.

Освен победата в генералното подреждане, пилотът на „Боженци“ за първото място и в Категория 2 (Състезателни автомобили), както и първата позиция в клас E2-SC. Още една българска победа донесе Любен Каменов (Каменов рали тим, Мицубиши Лансър Ево 8), който завоюва първото място в клас Е2- +3000. 

STOEV RESITA

Стоев беше изключително впечатлен и от организацията на състезанието. „Домакините бяха великолепни! Аз отидох във вторник вечерта, за да опознавам трасето. Посрещнаха ме, настаниха ме и цяла седмица имах съпорт от тяхна страна. Дадоха ни и хубав бокс с Любчо Каменов. Неговата кола се счупи, а организаторът на състезанието, който е и състезател, кара също „Мицубиши Лансър“. Любчо счупи раздатка, той му даде раздатка и му изпрати механиците си да я сменят. Смениха я един път, оказа се, че не е подходящата, даде му друга и я смениха втори път. В последствие се счупи тяхната кола и той не успя да завърши, въпреки че вървеше първи в класа. Така Любо стана първи, благодарение на тяхната помощ. Страхотни хора и страхотно отношение! Отдавна в нашия спорт това нещо го няма. Между приятели – да, но ние бяхме напълно непознати за тях и от друга държава. Останахме много приятно изненадани“, сподели още Стефан.

Към Стоев, отбора на „Боженци“ и „Сребърната стрела“ вече има сериозен интерес отвъд Дунав. Предвид това, че трасетата в Румъния са много добри като качество, габровският пилот и екипа му обмислят да направят още участия в северната ни съседка. Дали в един или няколко старта и кои точно – предстои да бъде уточнено.  

    archive