Община Габрово

Общински спортни имоти

Малшанс за Тедо Кабакчиев в Риза

TEDO SUPERENDUROИзключителен малшанс споходи Теодор Кабакчиев в Германия. Най-добрият български състезател по хард ендуро претърпя падане, което не му позволи да вземе участие в същинската надпревара от II кръг на Световния шампионат по супер ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). Състезанието се проведе в „Захсен Арена“ в град Риза, а габровският мотоциклетист беше един от 24-те състезатели в клас „Джуниър“.

Според регламента,  само 14-те дали най-добри времена в квалификациите от 6 минути плюс една обиколка се класираха за финалите. По принцип пресявките не са проблем за Кабакчиев, но този път късметът му обърна гръб. Падане още в началото на квалификациите повреди неговия КТМ и той не успя да направи бърза обиколка.

„За 6 минути трябваше да направя една добра обиколка, но на първата паднах, в следствие на което се изкриви кормилото, както и ръчката на съединителя. След това не успях да направя добър тур и останах извън първите 14. Яд ме е, защото можех, но не завъртях нито една чиста обиколка“, сподели от Германия разочарованият Тедо. А, че можеше да постигне нещо сериозно в Риза показа надпреварата при пилотите останалите извън топ 14. Там габровският талант завърши първи предвидените 6 минути  плюс една обиколка, като изпревари атрактивно и южноафриканеца Кайл Фланаган (Шерко), който записа първо и трето място в първия кръг от сериите FIM SuperEnduro World Championship в Краков, Полша.  

Победител във втория кръг в клас „Джуниър“ стана Блейк Гутзейт (Ямаха) от Южна Африка, с две първи и едно второ място в трите финални манша и общо 57 точки, следван от испанеца Игнасио Фернандез (Шерко) и чеха Давид Киприян (КТМ), които събраха по 34.

В генералното класиране Теодор се смъкна от 9-а на 13-а позиция, след като не успя да спечели нови точки в Риза и остана с 23. Лидер е Гутзейт със 103, следван от Бенджамин Ерера (Чили, ТМ) със 79 и Гетин Хъмфрис (Великобритания, Хускварна) с 59. Киприян, който след първия кръг делеше равни точки с Теодор, вече е 4-ти с 57.

Третият кръг от сериите FIM SuperEnduro World Championship ще се проведе на 4-ти март в Билбао, Испания.    

    archive