Община Габрово

Общински спортни имоти

Габровски спортен фотограф ще снима Световното по лека атлетика в Лондон

ILIAN TЕдно от най-значимите спортни събития на лято 2017 започва след два дни в английската столица Лондон. „Царицата на спортовете“ привлича вниманието към Олимпийски парк „Кралица Елизабет“, където от 4-и до 13 август ще се проведе XVI-то Световно първенство по лека атлетика. Шампионатът на планетата е бъде последен за легендата Юсейн Болт, който вече обяви, че ще сложи край на състезателната си кариера след Световното в Лондон, на което ще бяга в дисциплините 100 и 4х100 метра.

Габрово ще има представител на този паметен форум в лицето на фотографа Илиан Телкеджиев. Той ще бъде на Олимпийски парк „Кралица Елизабет“, за да запечата може би последната поява на пистата на „Светкавицата“ от Ямайка - световен рекордьор на 100 и 200 метра, носител на осем златни медала от олимпийски игри и общо 13 отличия от световни първенства, 11 от които златни.

TJP 6864

Илиан работи от четири години и половина насам за ръководената от Любомир Асенов фотографска агенция LAP.bg, отразяваща спортни събития у нас и в чужбина. Пред обектива му са преминали всички големи спортни прояви в страната ни, снимал е почти всички състезатели от родния елит, в това число и изявите на Григор Димитров в турнира „Garanti Koza Sofia Open“ и двубоите на боксьора Кубрат Пулев на родна земя. Голямата му страст обаче е леката атлетика – спортът, който е тренирал, и с който е израснал.

2A

Бил е на три европейски първенства на открито и две на закрито, има заснети и много Балкански и Републикански шампионати. Във визитката си има и една битка на титаните във Франция - шоу турнир, в които се събират най-добрите лекоатлети от цял свят, сформират отбори и се състезават.

TJP 3227

В Лондон Илиан ще бъде единствения български фотограф акредитиран за големия форум. За него това ще бъде второ Световно по лека атлетика. Той снима и на 14-я шампионат на планетата, който се проведе през 2013-а на „Лужники“ в Москва, и тогава беше определен за абсолютен двойник на световния шампион в десетобоя Ащън Итън (САЩ).  

ILIAN TELKEDJIEV

„Преди всичко искам да кажа, че ако не са моите родители,  няма да мога да постигам и 3/4 от това, което правя всеки ден“ – сподели Илиан – „Вълнувам се, защото смятам, че това световно ще е по-впечатляващо, предвид очакването да е последното състезание на Юсейн Болт. Подобно на всеки спортист и моята мечта е да направя Олимпиада, защото това е най-големия връх на всички спортни събития, но световното по лека атлетика е един доста добър аналог на Олимпиадата“, допълни един от водещите български спортни фотографи.

 AP 7329

Той заминава за Лондон утре, въоръжен с два фотоапарата и 5 обектива. Запечатаните от него ценни моменти от Световното в Лондон ще можем да видим в сайта на LAP.bg, както и на страниците на списание „Атлетика“. Очакваме ги. 

 MG 1100

    archive