Община Габрово

Общински спортни имоти

Откриха паметна плоча на големия Васил Шандурков

VASKO 1Голям жест за големия Васил Шандурков. Точно в деня, в който Апостолът на габровското ориентиране трябваше да навърши 61 години, 17-и май, в местността Узана беше открита негова паметна плоча. Монументът, в който е вграден един голям узански камък, е разположен пред хижата на ориентировачите - „Горски кът“, точно на любимото място за отмора на Васко.

Състезатели, ръководители и приятели на Шандура от клубовете по ориентиране, биатлон и ски бягане се събраха за откриването. Специално от София пристигна и едната от дъщерите му, Силвия, заедно с две от неговите внучета – Алекс и Нора.

VASKO 2

Васил Шандурков е емблемата на един от най-успешните за Габрово спортове през последните 15 години. Той е един от основателите на клуба по спортно ориентиране „Узана" (преди това "Подем") и беше в ръководството му от 1982-ра. Като състезател е носител на Купа България, многократен държавен шампион по лятно ориентиране и ски-ориентиране, член на националния отбор в двете дисциплини. На 20 години, през 1976-та, участва на Световното първенство в Авимур, Шотландия. На следващото Световно първенство в Норвегия (1978 год.) постига най-доброто класиране на българин до този момент – 28-мо място в индивидуалната (класическа) дистанция и спомага за непостиганото до този момент 10-то място на българската щафета. Той бяга на 1-ви пост и предава 8-ми. 1980 година на Световното първенство по ски-ориентиране в Швеция Шандурков е в щафетата на България, която печели бронзов медал и за този успех получава званието „заслужил майстор на спорта“. През 1983 година в Унгария участва на Световното първенство по лятно ориентиране и се класира на 36-то място.

В периода от 1984 до 1986 година е в треньорското ръководство на националните отбори по ски ориентиране. През 86-та на първенството на планетата, което се провежда в България, най-добрите ни ориентировачи при мъжете и жените разкъсват хегемонията на скандинавците и в щафетите при силния пол България заема второто място, а дамите са трети, като това е и най-доброто представяне на българския национален отбор за всички времена. За този успех Васил Шандурков е удостоен със званието Заслужил треньор.

VASKO 4

Васил Шандурков превърна КСО „Узана“ в абсолютен хегемон на родната сцена. Той е откривател и треньор на множество шампиони по ориентиране - дъщерите му Илиана Шандуркова и Силвия Шандуркова, Елеонора Николова, Иван Тодоров, Пламен Георгиев, Петко Игнатов, Мартин Понев, Цветан Иванов, Мартин Пенчев... Това са само малка част от възпитаниците му печелили отличия от Световни, Европейски и Балкански първенства. Държавните шампиони и носители на Купа България, които е създал, са просто неизброими.

    archive