Отбор от меката на ръгбито пристига в Габрово, за да премери сили с „Янтра“

SouthendRFCОтбор на английския „Саутенд“ пристига в края на тази седмица в Габрово, за да изиграе приятелски мач със състава на „Янтра“. Интригуващият двубой за любителите на ръгби спорта е в събота на терен „Христо Смирненски“ и ще започне в 15:00.

Както е известно, Великобритания е родината на ръгбито и в Англия този спорт е на особена висота и почит, а срещите се играят пред пълни трибуни на стадионите.

Southend United Rugby Club (SRFC) е създаден преди 154 години, през 1870-та, и е седмият основан клуб в историята на ръгби. Цветовете на клуба са кафяво и бяло. Това е било знамето на военното поделение на офицера основател на SRFC. Кафявият цвят на фланелките на един от водещите клубове в Англия - Harlequins Rugby Club, е именно в почит към SRFC.

Клубът е с четири мъжки отбора и един женски, академия, в която се занимават деца от под 5 годишна възраст и изградена пълна пирамида от набори. Представителните мъжки полупрофесионални отбори са „Саксонс“ и „Прайърс“, а другите два са т.н. социални – „Бишапс“ и „Кардиналс“. Именно сборна формация от тези два тима ще гостува на РК „Янтра“.

„За нас е голяма чест да ни гостува отбор от Острова, тъй като там ръгби е на световно ниво. Стандартните за нашият спорт трето полувреме и забавни игри след мача са задължителни, така че шоуто е гарантирано“, сподели Венелин Иванов.  Играещият треньор на „Янтра“ до последно ще крои състава за двубоя със „Саутенд“, тъй като доста играчи на тима са аут заради получени травми през сезона, а някой са в чужбина.