Живко Желев е трети в света в спринта на 60 метра в категория М50

Jelev TorunПредседателят на АК „Орловец 93“ Живко Желев се завърна с бронзов медал от Световното първенство по лека атлетика на закрито за състезатели над 35 години. Деветият шампионат на планетата за мастърс атлети се проведе в Торун, Полша.

В „Торун Арена“ демонстрираха възможностите си 4200 атлети от 86 държави на възраст от 35 до над 80 години. България беше представена от 7 атлети и трима от тях бяха от Габрово – Живко Желев, Петьо Христов и Константин Киров.

Желев стана третият най-бърз атлет в света в спринта на 60 метра в категория М50. В тази възрастова група битката беше между 52-ма участници. Габровският лекоатлет спечели серията си с време 7.67 секунди, след което преодоля и полуфиналите със 7.47 сек. Във финала негови съперници бяха двама американски атлети и състезатели от Великобритания, Япония, Испания и Ирландия. Желев даде всичко от себе си и записа най-добро лично постижение за сезона – 7.38. То му отреди третата позиция и бронзовия медал. Световен шампион стана Джефри Мак от САЩ със 7.26 сек, а среброто заслужи Такеши Фукузато от Япония със 7.29 сек.

Желев участва и в надпреварата на 200 метра, в която спориха 56 състезатели. В тази дисциплина малко го раздели от участие във финала. Пътят му спря на полуфиналите, в които завърши трети с най-добро лично постижение за сезона – 24:49 сек.

Константин Киров също участва в две дисциплини на планетарния шампионат в Торун. В надпреварата на скок височина в категория М55 габровският атлет зае 7-мо място с резултат от 160 сантиметра, равен този на петия и шестия. На 60 метра с препятствия Киров се класира на 15-ти с 10:54 сек.

Петьо Христов участва в спринта на 60 метра в категория М60 и зае 27-мо място с резултат 8:69 сек.

Trimata Gabrovci

Силно беше представянето и на останалите български атлети на Световното в Торун. Магдалена Христова в категория Ж45 стана двукратна световна шампионка - на дълъг скок и 60м с препятствия. Вяра Първанова стана световна вицешампионка на 60м при Ж45 и 5-та на 200м. Тони Велков също зае 5-то място на диск при М35.

С четири спечелени отличия от седемте ни атлети, България зае 36-то място в комплексното подреждане по медали от Световното първенство.