Община Габрово

Общински спортни имоти

„Много приятно съм изненадана от грижата, която Община Габрово полага за стопанисване на спортните си обекти“, сподели спортният министър проф. Даниела Дашева

MINISTAR DASHEVA 1По покана на Българска федерация хандбал на посещение в Габрово в неделния ден бе Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева. Поводът бе националното съвещание на треньорите по хандбал в България. Тя успя да се срещне и с кмета на Община Габрово Таня Христова и двете заедно посетиха комплекс „Христо Ботев“ и СЗ „Орловец“, където течеше финала по хандбал за „Купа България“ при мъжете.

По време на националното съвещание проф. Дашева информира хандбалните треньори относно акцентите в работата на Министерството на младежта и спорта към днешна дата. В думите си към хандбалната общност министърът коментира действащия парадокс, че не може държавата да финансира участия в състезания без да се предоставят необходимите средства за подготовка на спортистите. „Какво може да направи един клуб с хиляда лева на година – дали да тренира, дали да закупи екипировка или да си покрие транспортните разходи например - нищо – аз знам това.“ Друг отчетен пропуск на министерството досега е, че сякаш никога не се е говорило и работило достатъчно за проблемите и методиката на треньорската работа, а няма как да има спортни резултати без вярна методика, изтъкна  министърът. Тя представи новостите в Проекта на „Наредба №2 за професионалната правоспособност и квалификацията на спортно-педагогическите кадри“, която ще влезе в сила от догодина. Министерството предвижда завишени изисквания спрямо спортните инструктори и помощник треньорите, тъй като именно те селектират бъдещи таланти. MINISTAR DASHEVA 3Предвижда се и въвеждането на специални треньорски карти, които ММС да контролира, за да има поглед над реалната треньорска дейност, а не такава само на хартия. Посочвайки като добър пример БФХ, проф. Дашева сподели необходимостта всички федерации да организират треньорски семинари и курсове, а на всеки две години да се провежда изпит за нивото на кадрите и подновяване на съответния треньорски лиценз. От висшите учебни заведения излизат кадри с добра теоретична подготовка, но с беден практически опит. По отношение на научно-приложната дейност в спорта, министър Дашева призна, че тя е на много ниско ниво и България е изостанала от всякакви стандарти. Към момента Министерството на младежта и спорта работи над три основни програми: за развитие на олимпийския спорт – 4 годишен цикъл на подготовка и финансиране, който приключва с участие на олимпийски игри; програма за високи спортни постижения; програма с нова визия за дейността на спортните клубове в страната. На 24.03.2017 г. е иницииран обществен дебат за определяне приоритетите за развитие в областта на спорта занапред. Министърът подчерта, че адекватното финансиране на спорта е въпрос на множество законодателни промени, които трябва да се реализират, както по отношение на общините, така и от страна на държавата, което е дълъг и труден процес. От своя страна хандбалните треньори коментираха необходимостта от сериозни данъчни облекчения за фирмите, които подпомагат развитието и спортно-състезателната дейност на клубовете. Като спънка в своята работа, те  изтъкнаха  ограниченият от страна на директори, а често и невъзможен достъп до училищата: „На нас се гледа като на нарушители, които крадат деца да спортуват….“

Президентът на БФХ Росица Бакърджиева за пореден път даде гласност и на друг сериозен проблем съществуващ от години – пълното медийно затъмнение наложено над спорта хандбал в национален ефир. Като пример посочи, факта, че само в гр. Опака тренират и се състезават над 120 деца, за които оказва се няма как никой да знае. Показването на тези деца, на  професионалните отбори, дори за няколко секунди по телевизията ще привлече още много, които ще бъдат мотивирани да спортуват, отбеляза президентът на БФХ.

MINISTAR DASHEVA 2На финала на дискусията Министъра и Президента на хандбалната ни федерация категорично се обединиха в позициите си, че спортът заслужава да бъде приоритет на държавата. Нещо повече проф. Дашева се обяви за възраждането на ученическите спортни школи, закрити почти повсеместно преди години, като определи, че това според нея е единственият начин да се реши генерално проблема с агресията в училище.

Във втората част от визитата си в Габрово спортният министър се срещна с кмета на общината Таня Христова и заедно с Росица Бакърджиева - Директор на „“Общински спортни имоти“, посетиха част от спортните обекти в града. В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за бъдещи инвестиции от страна на министерството в поддръжката на спортната инфраструктура. Таня Христова запозна министър Дашева  с дейността и постиженията на габровските клубове, както и с факта, че Общината стои целогодишно зад заявените от всички спортни федерации прояви на територията на града. По време на обиколката си в комплекс „Христо Ботев“ присъстваха на тренировка по тенис в обновената зала по хандбал, пригодена за ползване и от редица други спортове. В разговорите им бе обсъден и входирания от Община Габрово в Министерството на младежта и спорта проект за изграждане на отопление и вентилация на спортното съоръжение. След като разгледа СЗ „Орловец“ и постоянната експозиция от отличия, купи и медали завоювани от габровския спорт в годините, изложени в централно фоайе, проф. Даниела Дашева си тръгна от Габрово с искрени очаквания за бъдещо успешно партньорство между министерство и Община и със споделено задоволство от изключителната грижа и отлично ниво на стопанисваните от Община Габрово спортни обекти.

    archive