Община Габрово

Общински спортни имоти

В хандбала обмислят варианти за край на първенствата

CollageВърху няколко варианта за край на първенствата в „А“ РХГ при мъжете и жените умуват в БФ Хандбал. Те са предложени на вниманието клубовете и на се очаква тяхното мнение. Очаква се също в кратък срок и становище от страна на Европейската хандбална федерация относно евентуално поставяне на срок, в който първенствата трябва да приключат.

Единият вариант е шампионатите да се прекратят и отборите да завършат на настоящите си места в крайното класиране. Това обаче ще се случи само при консенсусно решение от страна на участващи клубове.

Вторият вариант е първенствата да се доиграят. При него също има две възможности. Едната е това да стане след прекратяването на рестрикциите, заложени в Заповедите на Министъра на здравеопазването и Министъра на младежта и спорта, касаещи провеждането на спортни и културно-масови прояви, както и достъпа до спортни обекти. Да се даде разумен срок от около 20 дни, в който клубовете могат да проведат подготовка за оставащите срещи и след това шампионатът да се поднови. Другата възможност е първенствата да се доиграят в края на месец август или началото на месец септември. Една седмица след приключването на сезон 2019/2020 да започне и новата спортно-състезателна година. По този начин отборите ще проведат подготовка еднократно - за края на стария и началото на новия сезон. Възможно е също, с цел оптимизация на разходите, на клубовете да бъде предложено полуфиналите и финалите за титлата да се проведат в рамките на един уикенд, подобно на финалния турнир Купа България (полуфинали 1-4, 2-3 и финали за 1-2-ро и 3-4 място), а не както бе предвидено в Наредбата – с полуфинални и финални срещи, които трябва да се играе на разменено гостуване до две победи от три срещи.

Обмисля се за края на лятото да бъде отложен и финалният турнир за Купа България при мъжете.

Във временното класиране на първенствата при двата пола габровските „Бъки“ и „Чардафон“ заемат първо и четвърто място в класирането. „Бъки“ е сигурен първенец след редовния сезон в шампионата при дамите, като кръг преди края му има актив от 21 точки, със седем повече от втория „Етър 64“ (Велико Търново). Отборът на „Чардафон“ е четвърти във временното подреждане с оставащи два мача до края на редовния сезон и с реална възможност да преследва второто място.    

    archive