Община Габрово

Общински спортни имоти

Тедо Кабакчиев е лидер в Световния шампионат по Супер Ендуро!!!

001963 Fim World SuperEnduro La Coruna 2020 RaceЗвездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев докосва титлата от Световния шампионат по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм! В паметна за българския мотоциклетен спорт вечер в Будапеща, Унгария, родният талант постигна три победи в трите състезателни манша и взе пълен актив от 60 точки, които го изведоха на върха в генералното подреждане за сезона на клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години).

Подкрепян мощно от множество българи в зала „Ласло Пап“ и цялата унгарска публика, Теодор даде всичко от себе си, постигна втора поредна победа в Световния шампионат и показа на всички, че е достоен за световното злато.    

Подкрепяният от фирма "Еконт" български шампион се представи великолепно още в тренировките и квалификациите, като си осигури най-добрата стартова позиция с първо време в клас „Джуниър“ - 45.209 секунди.

Във Финал I късметът беше на страната на Тедо. Той излезе трети след старта, в последствие беше изпреварен от Адриен Жакон (КТМ, Франция), но бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него битка водеха лидерът в генералното класиране на шампионата Леон Хентчел (Хускварна, Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ). В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на редовните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с прецизно каране си осигури победата в манша. Тай Кулинс завърши втори, 8 секунди след българина, а третото място зае полякът Доминик Олсзови (КТМ). Хентчел пресече финала четвърти, с изоставане от близо 25 секунди, следван от Жакон.

001895 Fim World SuperEnduro La Coruna 2020 Race

По регламент, във Финал II състезателите потеглят в обратен ред и тези с най-добри времена от квалификациите са във втора стартова редица. Теодор се справи най-добре с тази трудност, взе от външната страна първия завой и излезе трети от него, а основните му конкуренти Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха падания. Още преди края на първия тур българинът вече беше начело и до края не позволи на никой да застраши първото му място. Тедо направи такава разлика начело, че минута преди края на времето затвори с обиколка единият от съперниците си за световната титла Тай Кулинс. Хентчел се пребори за второто място, с пасив от 22 секунди, а трети отново завърши полякът Олсзови.

001920 Fim World SuperEnduro La Coruna 2020 Race

Финал III беше най-интересен. Тедо взе Холшот-а и поведе, но малко след това допусна грешка и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата се „захапаха“ и си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на редовните 6 минути Тедо отново излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да запази първаата позиция допусна грешка и това означаваше трета поредна победа за българския шампион и общо пети спечелен манш от началото на сезона. Французинът Фабиен Поиро (Хускварна) завърши втори, а Хентчел пресече финала трети. Тай Кулинс отново имаше проблеми и остана 7-ми.

С пълен актив от 60 точки Кабакчиев спечели кръга в Унгария и отново изслуша българския химн на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Хентчел остана втори с 45 точки, а Олсзови зае третото място с 43.

В генералното класиране българинът вече е лидер със 185 пункта, Хентчел е със 183, а Тай Кулинс – със 165.

Последният кръг от шампионата на планетата е на 14-ти март в Лодз, Полша и там Кабакчиев ще излезе с червения номер на водач в шампионата.         

    archive