Община Габрово

Общински спортни имоти

Мартин Христов с второ място на Европейските игри за младежи с физически увреждания

MARTIN HRISTOVСъстезателят на АК „Орловец 93“ Мартин Христов записа второ и четвърто място на Европейските параолимпийски младежки игри до 17 и до 20 години. Мащабната проява се проведе в Паюлахти, Финландия, с участието на над 600 млади спортисти с физически увреждания от 27 държави, които си оспорваха призовите места в 8 вида спорт.

Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев участва в лекоатлетическите надпревари на 400 и 800 метра. Тъй като участниците в тях бяха по-малко бе решено да бъдат оформени сборни групи. На 800 метра Христов завърши втори, като само 4 стотни го разделиха от победата. Бягането беше съпътствано от бурен вятър. 15 годишният габровски атлет изостана в началото, след това успя да навакса и малко преди края атакува лидера Антонио Космат (Хърватия) – участник от възрастовата група до 20 години. За момент Мартин дори излезе начело, но хърватинът контраатакува и измъкна с едни гърди първото място. Времето, което регистрира Мартин, беше 2:25:80 минути. Космат записа 2:25:76 мин. На по-късата дистанция Христов се класира четвърти.

„В атлетиката беше по-камерно участието и за това стартовете се проведоха в сборни групи. Състезанието на 800 метра се проведе при вятър от около 7 метра в секунда и беше много трудно да се бяга, а резултатът на Мартин е с две секунди по-слаб от този, който регистрира на предното състезание в Чехия. Усилията му бяха насочени към лично постижение, но с оглед на условията това нямаше как да се случи.“, коментира треньорът Веселин Георгиев, който беше заедно с възпитаника си във Финландия.  

Специалистът не скри удивлението си от страхотните условия, при които са били настанени спортистите на игрите. „Бяхме настанени в тяхната олимпийска база в Паюлахти, на 20 километра от град Лахти. В продължение на 9 дни бяхме при едни изключителни условия, по-скоро на подготовка, защото състезанието беше само два дни. Видяхме една прекрасно организирана държава и невероятни спортни бази. Само в град Лахти има 5 стадиона за лека атлетика, а централният е организиран така, че зимата там се провеждат състезания от световната купа по ски скокове и приземяването от шанците е в центъра на стадиона, за да се ползват трибуните. Просто невероятни бази и една държава, която е много напред. Беше много полезно това наше пребиваване там и като състезание, и като придобит опит“, допълни Георгиев.

Основната цел на Мартин Христов тази година е силно представяне в Световния парааатлетически шампионат за младежи в Нотвил, Швейцария. Първенството на планетата е от 1-ви до 4-ти август.

    archive