Община Габрово

Общински спортни имоти

Сестри Пеневи ще представят България на Европейските игри в Минск

HRISTINA MARIELA WCh 2017Състезателките на клуб „Акро-арт“ Мариела и Христина Пеневи ще бъдат сред спортистите, които ще представят страната ни в Европейските игри в Минск. Това беше потвърдено на проведеното общо събрание на Българския олимпийски комитет, което утвърди състава на българската делегация.

Второто издание на най-мащабния континентален спортен форум ще се проведе от 21 до 30 юни в столицата на Беларус и в него ще се представят 85 родни спортисти от 15 вида спорт – Аеробика, Бадминтон, Бокс, Борба, Спортна гимнастика, Джудо, Кану-каяк, Карате, Лека атлетика, Самбо, Скокове на батут, Спортна стрелба, Стрелба с лък, Тенис на маса и Художествена гимнастика.

В Минск ще съберат над 4000 представители на 50 европейски държави, които ще се състезават в 19 вида спорт. Осем от тях ще бъдат квалификации за Олимпиадата в Токио през 2020-та, а два от турнирите ще са със статут на Европейски първенства – бокс и джудо. Ще се разиграят общо 200 комплекта медали - 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. Над 18 000 са акредитираните за Игрите, от тях 8000 са доброволци. Реферите са над 1000, толкова са и журналистите.

След успешното дебютно издание през 2015 г. в Баку (Азербайджан), сега организаторите и домакините са амбицирани срещата на най-добрите спортисти от Стария континент да се превърне отново в истински спортен празник. Игрите се провеждат веднъж на четири години и са ръководят от Европейските олимпийски комитети. Те следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 18 издания след дебюта им през 1951 г.

HRISTINA MARIELA WCh 2017 1

Христина и Мариела Пеневи се подготвят в Габрово под ръководството на бившия медалист от световни първенства и световни купи Александър Борисенко от Беларус. Световните вицешампионки при девойките до 21 години от първенството през 2017-та в София ще се борят за добро класиране в скоковете на батут – индивидуално и синхрон. В края на април двете габровски момичета записаха престижното шесто място на батут-синхрон в кръг от Световната купа, който се проведе на същото място, на което ще се състои и предстоящата надпревара - в 16 хилядна „Минск Арена“. 

Любопитен факт е, че клуб „Акро-арт“ имаше представител и в първото издание на Европейските игри – през 2015-та в Баку. Тогава Симона Иванова беше част от българската спортна делегация. Тя и партньорката ѝ Валерия Йорданова от Ямбол останаха на крачка от участие във финала на батут-синхрон, като заеха 7-мо място в квалификациите и бяха в ролята на първа резерва за финала.  

    archive