Община Габрово

Общински спортни имоти

Родният ендуро шампионат започна, Тедо Кабакчиев с интересно състезание в Севлиево

ENDURO SEVLIEVO 2019С 37 точки започна новия сезон в Българския екстремен ендуро шампионат родният №1 Теодор Кабакчиев (KTM, WINBET Екстрийм рейсинг). Първенството за 2019-та стартира от Севлиево със състезание организирано от местния ендуро клуб и Общината в съседния град. Стартовият списък наброяваше общо 122 мотористи, разделени в класовете „Профи“, „Експерт“, „Стандарт“, „Сеньор“ и „Жени“, които се бориха с изливащия се дъжд и тоновете кал.

За пръв път от много време насам Тедо Кабакчиев не завърши като победител в крайното класиране на кръг от родния шампионат в елитния клас „Профи“. Състезателят на габровския „Екстрийм Рейсинг“ събра равен брой точки с Искрен Генов (WINBET Hard Riders, Husqvarna), но заради по-предното класиране на Генов в навигацията, в първия от двата състезателни дни, той зае и първото място в крайното подреждане от кръга. Трети се нареди Георги Недев (Kawasaki 450, СК Велико Търново).

Причината за това Тедо да е втори в навигацията е грешка в GPS-а, която му коства около 40 километра и повече от час загуба на време.  

„На практика второ място за мен в навигацията тръгвайки час след всички останали участници. Стартът представляваше право изкачване, след което се излизаше на черен път. Погледнах GPS-а си и трака ми даваше наляво, трасето беше маркирано с ленти и потеглих устремено напред. След 20 километра каране със състезателно темпо ме посрещнаха по трасето и ми съобщиха, че карам трака на обратно. Върнах се 20 километра, смених си ръкавиците и очилата, защото вече целият бях полепнал в кал, и разбирах, че по регламент времето ми няма да бъде занулено. Тогава, около час след редовния ми старт, започна моето реално състезание. А това значи - тръгваш последен, трасето е разкаляно ужасно (минали са над 100 мотора), трудните пътеки са затапени от тях и трябва да задминаваш всеки един по по-трудна и неподходяща траектория. Въпреки всичко вървях добре и наваксвах бързо преднината на първия, но не след дълго ми свърши бензина. Чаках да ми донесат и загубих цялото време, което бях спечелил. Така в крайна сметка завърших втори. Поздравявам Искрен, трасето беше сложно, той се справи добре с него, възползва се от ситуацията, в която аз изпаднах, и спечели навигацията“, разказа Тедо.

В калния ендурокрос на затворено трасе в неделния ден очаквано нямаше кой да се противопостави на българския участник в Световния шампионат по Супер Ендуро и 15-те точки отидоха при Тедо. Генов и Георги Недев (Kawasaki 450, СК Велико Търново) оформиха тройката.  

Победа за „Екстрийм Рейсинг“ в I кръг от Републиканския шампионат донесе новото попълнение в габровския клуб - Габриела Мартинова (КТМ), от надпреварата при дамите. Второ място в навигацията и победа в ендурокроса и осигуриха актив от 37 точки. Две по-малко събра победиткелката в навигацията Ина Джамбазова (КТМ, МК Боляри), а трета се нареди Мария-Луиза Раева (Beta, МК Боляри). Другата представителка на „Екстрийм Рейсинг“, Денка Йорданова (КТМ), зае пето място в ендурокроса и започна сезона с 8 точки.

В клас „Стандарт“ четирима пилоти на габровския клуб взеха точки от „Екстрейм ендуро Севлиево“. С пето място в навигацията и шесто в ендурокроса Десислав Василев (КТМ) се нареди пети в крайното подреждане от кръга с 22 точки. Добрин Добрев (TE300i) е 8-ми с 13 точки, а доброто представяне на Христо Димитров (КТМ) на затвореното трасе във втория ден и завоюваното четвърто място му донесоха 9 точки и 14-та позиция след I кръг. 22-ри е Христо Димов с 2 точки от навигацията.

II кръг от Българския екстремен ендуро шампионат ще се проведе на 4-5 май в Габрово – „Forest of fear“.

    archive