ХК"Бъки" посяга към първи трофей за 2017-та

BAKI 19 CHAMPS 1В първи трофей за 2017 година се е прицелил хандбален клуб „Бъки“. Този уикенд в зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица ще се проведе турнирът за Купа България при девойките до 19 години и възпитаничките на треньорката Веселина Златева ще защитават извоювания през последните две години авторитет на лидер в тази възрастова група.

Осем отбора ще спорят за Купата. Жребият отреди на настоящия носител на трофея „Бъки“ място в предварителна група „А“ , заедно със съставите на „Етър 64“ (Велико Търново), „Ники спорт“ (Сливница) и „Васил Левски“ (Нови Пазар). В група „Б“ са тимовете на „Раховец 2008“ (Горна Оряховица), „Шумен 98“, „Хасково“ и „Панагюрище“.

Още първият мач от програмата на турнира ще предложи сблъсък между отборите на двете най-силни школи в женското ни направление – „Бъки“ и „Етър 64“. Това ще бъде и повторение на финалите за Купата и шампионата от 2016-та. Във втория си мач в групата габровският тим ще срещне „Ники спорт“(Сливница), а последен е двубоят с „Васил Левски“ (Нови Пазар). В събота следобед са полуфиналите, а в неделя сутринта са двубоите за разпределяне на местата в крайното подреждане.

За разлика от ситуацията в предходните две издания на турнира, този път Веси Златева смята, че отборът и не е абсолютен фаворит за първото място, а причината е в отсъствието на контузени и болни водещи състезателки. „Мадлен Тодорова и Габриела Георгиева ще пропуснат турнира заради травми, а те са много важни за нашия състав. Емилия Самуилова беше болна през седмицата и не знам дали ще мога да разчитам на нея. Неясно стоят нещата и със Ива Георгиева и Селин Тахир. Милица Колева се завърна след дълго възстановяване от контузия и ще я използвам, но тя все още не е готова на 100 процента“, обясни треньорката на шампионките. При тази ситуация групата за турнира ще попълнят доста от по-малките състезателки на клуба, от отбора родени след 2001 година. „Не сме в ролята на суперфаворит този път, но и не смятам, че останалите отбори са по-добри възможности от нашите. Който иска да вземе Купата ще трябва да се бори и се надявам момичетата да покажат нужното желание и воля за победа, за да защитим трофея си“, допълни Златева.

Съдии на турнира ще бъдат Светослав Йовчев/Звезделин Йончев (Велико Търново), Иван Димитров/Марин Димитров (Варна) и Станислав Стойков/Велизар Делийчев (Ловеч). Делегат на БФХ ще бъде Андрей Андреев (Варна).