Отбор от Габрово класира България на трето място в международна надпревара

ponza2018 112С купа за трето място се завърна отборът на Габрово, който участва във финалния кръг на своеобразната мини олимпиада за непрофесионалисти „Sprinters Olympics“ Надпреварата се проведе на приказния италиански остров Понца с участието на тимове от Испания, Корсика, Латвия и Италия. Те демонстрираха уменията си в четири дисциплини – планинско бягане, планинско колоездене, кану и скандинавско ходене. Състезанията бяха ръководени лично от двукратния олимпийски и двукратен световен шампион по модерен петобой Даниеле Масала (Италия).

Местният тим беше сформиран през месец септември миналата година, когато се проведе регионалния кръг в четирите дисциплини. Състезанията с кану бяха в комплекс „Синкевица“, а останалите три дисциплини - в местността Узана. След тях, не според класирането а на произволен принцип (чрез томбола), бяха изтеглени няколко щастливци, които имаха честта да представят България във финалния кръг на „Sprinters Olympics“ в Понца, с поети всички разходи по пътуване и настаняване. Това бяха Владислава Атанасова от Русе, Милен Недялков от Севлиево, Пламена Пироева от Белене, Анатоли Илиев от Трявна и габровците Петър Петров, Захари Илиев, Калоян Косев, Иван Терзиев и Васил Цвятков. В Понца отборът беше подсилен още от Снежана Петрова, Галина Терзиева, Христофор Христов, Марияна Войчева и Виктория Гатева.

Българският тим се представи на ниво и в четирите дисциплини и завоюва третото място в комплексното класиране по точки. Шампион в „Sprinters Olympics“  стана съставът на курортния испански град Кулера, за който се състезаваше лично кметът Жорди Майор, следван от тима на о-в Корсика.

running

Отборът ни взе и едно индивидуално отличие – бронзов медал спечелен от Петър Петров в трудната надпревара на скандинавско ходене (с щеки), със старт на морското равнище и 5 километрово сериозно изкачване до най-високата точка на острова – Монте Ла Гуардия. В планинското бягане и колоезденето силно се представи Анатоли Илиев, а в кану-надпреварата чудесна отборна работа демонстрираха Захари Илиев, Петър Петров, Милен Недялков и Христофор Христов.

ponza2018 223

ponza2018 245

ponza2018 406

Главни „виновници“ за българското участие в „Sprinters Olympics“ бяха Димитър Бенев и Калина Христова от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ – Габрово. Фондацията, съвместно с ПП „Българка“, участва в проекта „Спринтерс“, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз, насочен към насърчаването на спорта природна среда.  

ponza2018 132