АК "Орловец 93" открива обновената лекоатлетическа писта с турнир "Габровски лъвчета"

pista 6Атлетически клуб „Орловец 93“ организира турнир с името „Габровски лъвчета“, с който символично ще бъде открита обновената зала за лека атлетика в спортното хале на стадион „Христо Ботев“. Закритата лекоатлетическата писта вече е с нова, трислойна, специализирана тартанова настилка. Средствата за нея бяха осигурени от бюджета на Община Габрово за 2016 година. Дължината на пистата е 92 метра, от които за бягане могат да се използват 80 метра, а 60 метра са разчертани съгласно изискванията на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). С помощта на Обществен дарителски фонд – Габрово беше закупено и оборудване за 9 900 лева, което включва нови препятствия, стартови блокчета, всички необходими пособия за скок височина (дюшеци – 2 бр., летви, стойки и т.н.), отскачащи трамплини и шведска стена, пособия за обучение на детска атлетика – конуси, детски препятствия и др., както реновирани фитнес уреди за силовата подготовка на атлетите. Залата вече е и отоплена, след направения ремонт на спортното хале в СК „Христо Ботев“ по проект за енергийна ефективност, разработен от Община Габрово и одобрен за финансиране от Националния доверителен екофонд.

Състезанието „Габровски лъвчета“ ще се проведе този петък, 20 януари, от 15 часа. Инициатор на проявата е треньор номер едно на Община Габрово за 2016 година, специалистът Веселин Георгиев, открил за леката атлетика Християн Стоянов - 7-ми на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро`2016, световен и европейски шампион за атлети с увреждания до 23 години; Гергана Войновска - Балкански шампион, 5 пъти национален шампион по маратон, Спортист на Габрово за 1997 и 1998 година; Никола Маринов - Национален шампион на 10 км, Спортист на Габрово за 1999 година; Стефан Стефанов - Национален шампион на 3000 метра с препятствия и 5-ти за Купа Европа, Спортист в 10-та на Габрово за 2001 година; Бисер Тачев - Национален рекордьор на осмобой при юношите под 18 години и златен медалист от европейските детски атлетически игри, Николай Ненов – сребърен медалист от европейските детски атлетически игри; Ния Вичева – бронзов медалист от европейските детски атлетически игри и др.

Възрастовите групи в „Габровски лъвчета“ ще бъдат две - момчета и момичета 3-4 клас и момчета и момичета от 5-7 клас. Дисциплините също ще бъдат две –  спринт (60 метра) и бягане на 300 метра. За първите трима във всяка възрастова група са предвидени медали и грамоти.

Очаква се в надпреварата да се включат деца от всички основни училища в града. Целта на проявата е да се популяризира леката атлетика в Габрово и да се покаже на децата, родителите им и учителите обновената и отоплена закрита писта за лека атлетика, която вече отговаря на всички изисквания за провеждане на нормален тренировъчен процес.