Община Габрово

Общински спортни имоти

Тедо Кабакчиев тръгва за Германия, вторият кръг от FIM SuperEnduro World Championship е в Риза тази събота

TEDO KABAKCHIEVНовата година започва с ново предизвикателство пред най-добрия български състезател по хард ендуро Теодор Кабакчиев. Тедо отпътува днес за Германия, за да вземе участие във втория кръг от Световния шампионат по супер ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). Той ще се състои идната събота, 7-и януари, в „Захсен Арена“ в град Риза.

Световните серии FIM SuperEnduro World Championship се провеждат през зимните месеци на трасета изградени в зали или на стадиони и в тях участват най-добрите състезатели по хард ендуро в света. Първият кръг от шампионата за 2016/2017 беше на 10-и декември в „Таурон Арена“ в полския град Краков. При дебюта си в Световния шампионат по супер ендуро Кабакчиев (Екстрийм Тойота Венци, КТМ) зае 9-то място в класа на младежите от 16 до 23 години и завоюва първите си 22 точки.

В квалификациите трикратният шампион на България по ендуро даде 7-о време и това му осигури участие във финалната фаза, за която се класираха най-бързите 14 пилоти от класа. По регламент те се състезаваха в три финала, всеки един от които бе с дължина от 6 минути, плюс една обиколка. Във финал №1 Тедо записа 10-о място и грабна дебютни 4 точки в SuperEnduro World Championship. Във втория и третия финал габровският талант завърши 6–ти. Сборът от 22 точки му отреди 9-о място в генералното класиране след първия кръг от сериите. Толкова има и 8-я Давид Чиприян (Чехия, КТМ). Чилиецът Бенджамин Ерера (ТМ) оглави класирането в клас „Дуниър“ след първия кръг в Полша с 54 точки, следван от двама състезатели от Република Южна Африка – Блейк Гутзейт (Yamaha) с 46 точки и Кайл Фланаган (Sherco) с 41. Само три точки повече от Теодор има четвъртия – Уилиъм Хоаре от Великобритания (КТМ).

Заявки за участие във втория кръг от сериите FIM SuperEnduro World Championship в клас „Джуниър“ са подали 24 млади пилоти от Полша, Чили, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Унгария, Чехия, Южна Африка и Норвегия. Тедо Кабакчиев е единственият български моторист в престижната надпревара. „Този път имам по-високи очаквания в сравнение с дебюта ми в Полша, когато не знаех какво ми предстои. Физически тренирах много, но не успях да карам повече от 2-3 пъти след първия кръг заради лошото време. Това е и причината отново да заложа на двутактовия мотор, тъй като нямах нужното време да се адаптирам към новия. В случая изборът на опознат мотор е по-сигурен. Надявам се на по-добро представяне“, каза преди заминаването си Тедо.

В клас „Престиж“, в който се състезава елитът на световното хард ендуро – предимно заводски пилоти, участие в Риза са заявили 17 мотористи. Големият отсъстващ ще бъде победителят в Краков – Тадеуш Бласузяк (КТМ), който обяви своето оттегляне от спорта след надпреварата в своята родина. Битката ще продължат миналогодишния шампион и втори във временното класиране Колтър Хакер (САЩ, Хускварна), Алфредо Гомез (Испания, КТМ), Джонатан Уокър (Великобритания, КТМ), Майк Браун (САЩ, Хускварна), Мануел Летенбихлер (Германия, КТМ), Марио Роман (Испания, Шерко) и др. 

ZAHSEN ARENA

Домакините на втория кръг от FIM SuperEnduro World Championship са изградили атрактивно трасе в „Захсен Арена“, в което са вложени около 1000 тона пръст, 150 тона пясък, 200 тона големи скални блокове, 200 трупи, 20 самосвали гуми и замазка за моделиране на зрелищно водно препятствие.

    archive