Община Габрово

Общински спортни имоти

Хрис Стоянов е трети в света!!! (ВИДЕО)

HRIS WCH 1Невероятният габровски лекоатлет Християн Стоянов отново ни накара да се чувстваме горди. Състезателят на АК“Орловец 93“ завоюва първия си медал от Световно първенство при мъжете, като завърши трети в дисциплината 1500 метра (категория Т46) на шампионата на планетата за хора с физически увреждания, който се провежда в английската столица Лондон. Хрис направи страхотно бягане на Олимпийски парк „Кралица Елизабет“ и остана на нищожните шест десети от златото.

Най-добрият габровски спортист за 2016-а поведе веднага след старта и първите три обиколки беше начело, като дръпна с десетина метра на трикратния световен и двукратен Параолимпийски шампион Самир Нойуа от Алжир и сребърния медалист от игрите в Рио де Жанейро миналото лято Давид Емонг от Уганда. Последните 400 метра бяха изключително драматични и изправиха на крака публиката на стадиона. Стоянов, Нойуа и Емонг направиха епична битка и излязоха на финалната права рамо до рамо. Състезателят от Уганда беше съхранил най-много сили и успя да надделее, като детронира световния шампион Нойуа, който пък със сетни усилия си осигури среброто. Хрис пресече финалната линия с личен рекорд в дисциплината – 3.58.94 минути. Емонг също записа персонално постижение – 3.58.36 мин, а Нойуа спря хронометъра на 3.58.78 мин. Големият отсъстващ в дисциплината беше световният рекордьор Майкъл Роджър от Австралия, който пропусна Световното заради травма.

Така след вицешампионската титла от Европейското първенство за атлети с физически увреждания, която извоюва през миналата година в Гросето, Италия, Християн Стоянов вече има медал и от планетарния шампионат.

Хрис ще участва и в бягането на 400 метра на Световното. Негови опоненти в надпреварата на една обиколка ще бъдат още 9 атлети от Бразилия, Китай, Куба, Кипър, Ямайка, Турция, Узбекистан и двама от Австрия. Квалификациите в дисциплината ще се проведат на 18-и юли (вторник), а финалът е на 19-и (сряда) от 23.02 местно време.             

    archive