Община Габрово

Общински спортни имоти

Две купи за Стефан Стоев от Планинско „Лясковец-Раховец 2017“

STOEV LYASKOVETZ 2Най-добрият габровски пилот в планинския шампионат по автомобилизъм за последните години Стефан Стоев (Хонда Сивик) направи много силно представяне в четвъртия кръг от първенството Планинско изкачване „Лясковец-Раховец 2017“. Състезателят на „АРА Моторспорт“ записа очаквана победа в клас НС3, която е вече негова девета поред от април миналата година насам. По-впечатляващо е обаче второто му място в генералното подреждане от кръга. С 16 секунди по-бърз в общото време от трите изкачвания на 2500 метровото трасе беше единствено пилотът на „Дунев Рейсинг“ Юлиан Телийски  с (Мицубиши Лансър Ево 9, НС2).

Стоев беше четвърти след първия манш, но във втория двама от фаворитите - Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1),  и инж. Христо Манолов (Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), отпаднаха от състезанието и отвориха път на габровския ас към втората позиция. Тройката в генералното подреждане затвори Косю Йорданов (Рено Меган, НС3). Пилотът на „ЕФКО Рейсинг Тим“ беше с по две секунди по-бавен от Стоев и при трите изкачвания на трасето и изостана с 6.180 сек. в общото време. Малко повече от 2 секунди пък не достигнаха на инициатора на това състезание – Тодор Тодоров от великотърновския клуб „Етър Рейсинг Тим“ с „Фолксваген Поло“, да се качи на почетната стълбичка в генералното класиране и лясковчанинът завърши четвърти в общото подреждане. Стоев, Йорданов и Тодоров оформиха призовата тройка в клас НС3, като с четвъртата си поредна победа за сезона габровският пилот вече е с пълен актив от 100 точки и аванс от 52 пред втория – Косю Йорданов (48 т.).

STOEV LYASKOVETZ 1

„След повредата в Гърция (б.а. Стоев участва в кръг от планинския шампионат на Северна Гърция в средата на юни, където завоюва първо място в класа си и трето в генералното класиране, но в средата на втория манш получи повреда в двигателя) отидох в Лясковец с нов мотор. Подготовката му течеше до последно и за това не трябваше да го вкарвам в крайни режими, а да го разработвам. Опитах се да карам оптимално, без да го префорсирам и щом имаше успешен финал, значи мисията е изпълнена“, сподели със задоволство пилотът с зелената „Хонда“ на „Боженци“, за когото второто място в Планинско изкачване „Лясковец-Раховец 2017“ е най-доброто постижение в генералното класиране на шампионата.

STOEV

На трасето в Лясковец кара и още един пилот на „АРА Моторспорт“ – Стефан Стефанов с ВАЗ 2105. Той остана на 6 секунди от място на подиума в клас НС5 и завърши четвърти, а в генералното подреждане е 26-и.

Следващият кръг от шампионата е в края на следващата седмица, 22-23 юли – Планинско „Шипка-Дамасцена“.

    archive