Теодор Кабакчиев ще търси нови точки за Световния шампионат в Канада

TK KanadaТоп ендуро пилотът ни Теодор Кабакчиев (Еконт България, КТМ) ще стартира този уикенд в 4-ия кръг от Световния хард ендуро шампионат на  Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). Надпреварата е „Red Bull Outliers“ край канадския град Калгари.

Състезанието в Албърта е известно със своето предизвикателно трасе и уникален формат, съчетаващ елементи от пустинни състезания и истинско хард ендуро. То включва пролог по улиците на Калгари в първия ден, който определя стартовите позиции за основното състезание през втория ден. Трасето за неделя, което няма аналог в света и наподобява лунен пейзаж, е дълго около 10 мили и включва набор от технически предизвикателства, като преминаване през стръмни хълмове, алпинеуми, както и високоскоростни участъци през открит пустинен терен. Пилотите ще правят няколко обиколки по него.  

С три победи от три старта от началото на 2023 германецът Мануел Летенбихлер – фирмен пилот на КТМ, е лидер в класирането за Световния шампионат и ще се стреми да постигне четвърта поредна победа в Канада. След подиума в „Red Bull Romaniacs“, Теодор Кабакчиев отива в Калгари жаден за нови успехи и в опит да подобри постижението си от 2022 година, когато завърши седми. Габровският супер талант е четвърти във временното класиране, с минимално изоставане в точките от втория и третия. Фаворити за победата в Канада са още представителят на домакините Тристан Харт – също пилот на КТМ и втори в генералното класиране за сезона, който ще има и подкрепата на своите фенове у дома, както и фирменият състезател на „Хускварна“ Били Болт (Великобритания) – трети в подреждането.

TK Kanada1

„Red Bull Outliers“ започва в събота, 26 август, с пролога в Olympic Plaza в Калгари, а неделното състезание ще бъде по сипеите на емблематичния Национален парк Бедлендс.

Временно класиране за Световния хард ендуро шампионат:

  1. Мануел Летенбихлер – 63 т.
  2. Тристан Харт – 46
  3. Били Болт – 44
  4. ТЕОДОР КАБАКЧИЕВ – 38