Силно представяне на СК “Некст“ на Държавното по Таекуон-до ITF

Taekuon do 4310 призови места, трето място в комплексното класиране и шестима национали. Това е солидната равносметка за габровския СК „Некст“ от Държавното първенство по Таекуон-до ITF. Шампионатът в дисциплините „форма“, „специална техника“ и „самозащита“ се проведе в столичната зала " Триадица".

457 таекуондисти от всички клубове и възрастови групи в България взеха участие в надпреварата. СК „Некст“ се представи с 22-ма състезатели, подготвени от треньора Ивайло Аврамов, които наредиха клуба на трето място в комплексното подреждане по отличия след „Калоян-Ладимекс“ (Перник) и „Фолкън“ (Благоевград).

В дисциплината „специална техника“ при юношите на възраст 14-17 години злато завоюва Йордан Йорданов. Останалите отличия за габровския клуб бяха спечелени на „форма“. За първи места се пребориха Николай Конов (6-5 гуп) и Александър Ангелов (4-3 гуп) при момчетата на възраст 11-13 години. Първо място зае и отборът на клуба в същата възрастова група (8-5 гуп), в състав: Радостина Стоева, Никола Станев, Мирабела Пенчева, Валентина Хубанов и Ивона Иванова.

Със сребърни отличия се окичиха Мартин Колев при момчетата на възраст 8-10 години (8-7 гуп), Виктория Попова при момичетата на възраст 11-13 години (8-7 гуп) и отбора на форма при юношите от 14 до 17 години (4-1 гуп), в състав: Кристофор Филчев, Йордан Йорданов, Александър Йорданов,  Мирослав Петров и Георги Димитров.

С бронзови медали от първенството в столицата се завърнаха Ивона Иванова (11-13 – годишни, 6-5 гуп), Георги Димитров (14-17-годишни, 4-3 гуп) и Кристофор Филчев (14-17-годишни, 2-1 гуп).

„Доволен съм! Не очаквахме третото място в комплексното класиране, предвид факта, че бяхме само с 22-ма състезатели, а имаше клубове с доста по-солиден брой участници. Като цяло конкуренцията на първенството беше много сериозна и всички състезатели изиграха по минимум 4 срещи по пътя към отличията. Поздравления за всички“, коментира след първенството Ивайло Аврамов.

Това беше и последното голямо състезание у нас преди Европейското първенство в Йезоло, Италия от 19 до 24 април. В състава, който ще представя страната ни на Апенините, намериха място шестима състезатели на клуб „Некст“. Това са Александър Ангелов, Мирабела Пенчева, Мирослав Петров, Георги Димитров, Александър и Йордан Йорданови. Треньорът им Ивайло Аврамов пък ще бъде част от българския щаб в първенството на Стария континент. 

На 2 април националите ни ще се съберат на подготвителен лагер, който ще се проведе в Благоевград. Две седмици по – късно близо 100 състезатели от всички категории, възрасти и дисциплини ще отпътуват за континенталното първенство в Италия. Българското участие на Евро 2023 ще включва и близо 20 международни съдии – клас „А“. Делегацията ще бъде водена от Марио Богданов- председател на БФ Таекуон-До ITF, вицепрезидентът Костадин Димитров и генералния секретар Вергилий Ситнилски.