Община Габрово

Общински спортни имоти

Теодор Кабакчиев рамо до рамо с легендата Марсел Хиршер в лудата надпревара Ерзбергродео`2022

Xross Tedo 2Една от най-големите легенди на ски спорта Марсел Хиршер ще бъде участник в легендарното хард ендуро състезание Ерзбергродео в Австрия. Надпреварата в желязната мина в селцето Айзенерц се завръща след двугодишна пауза заради пандемията и тази година е в календара на Световния шампионат на Международната федерация по мотоциклетизъм.

Хиршер двукратен олимпийски шампион, шесткратен световен шампион, шесткратен носител на Световната купа и многократен победител в състезания за кристалния глобус (влиза в петте лидери по брой победи за цялата история на алпийските ски). Той ще бъде един от близо 1800-те пилоти, които ще стартират в световно известната австрийска надпревара.

За наша огромна радост, сред фаворитите в състезанието е нашата ендуро звезда Теодор Кабакчиев (Хускварна). Подкрепяният от „Еконт“ български шампион влиза в състезанието като трети във временното класиране на Световния шампионат, след като записа в първия си подиум в изминалия втори кръг, проведен в Сърбия.

Легендарното Red Bull Erzbergrodeo се провежда в работеща желязна мина, което означава, че тя има различен облик всеки път. Организаторът Карл Катох традиционно оформя 35-40–километрово трасе, което изцежда и до последно силата на състезателите, готови да изправят уменията си срещу Железния гигант.

Първото предизвикателство е MITAS Rocket Ride. То се състои в изкачване на стъпаловиден много стръмен хълм на четири нива в мината, като това трябва да стане по възможно най-бързия начин. Състезателите се подреждат в редици по 6 и стартират в стила на мотокроса - с пускането на времето пада бариерата. Най-бързите трима от всяка серия се класират за следващия кръг. По време на квалификациите на всеки от участниците се позволява да направи по 2 опита, за постигане на по-добро време, а най-бързите 48 се борят за трофея. През 2018-та Теодор беше великолепен от началото до края и зае трето място в крайното подреждане.      

Tedo Israel 1

Най-зрелищната надпревара е в неделния ден – т.н. „Red Bull Hare Scramble“. За нея обаче се класират само най-добре подготвените 500 ендуристи. Пресявката за „Red Bull Hare Scramble“ е „Iron road prolog“ в събота. Прологът се състои от два манша и в него се пускат участници с всякакъв вид мотори, които се състезават по чакълест лъкатушещ из мината път с дължина от 13,5 км и широк на места до 30 метра. Само най-бързите 500 от тях получават правото да карат в „заешкото катерене“. „Red Bull Hare Scramble“ не е просто състезание - това е най-трудната еднодневна мотоциклетна офроуд надпревара в света, изстискваща цялата сила и интелект на участниците. Те имат на разположение 4 часа, в които трябва да карат възможно най-бързо, а в същото време да намерят най-оптималното трасе през стръмните тераси на мината, разположена в подножието на Алпите.

F7M 190602 Erzbergrodeo

Четири часа изпълнени с пот, болка и безнадеждност, защото теренът, през който преминават мотоциклетистите, е неимоверно труден. Преодоляват се почти отвесни насипи, склонове, горски масиви с извадени отвън коренища, огромни канари, с размер на най-малките камъни от по метър, планини от каменопади и свлачища, водни и кални препятствия и т.н. Изисква се невероятно владеене на мотора и непоколебимост, за да се измине пътя от дъното до върха на мината, на височина от 1466 метра. В това състезание до финала достигат не повече от двайсетина пилоти и това са само най-добрите, най-здравите, технични и натренирани състезатели в света, обикновено пилоти на заводските отбори – КТМ, „Husqvarna“, „Sherco“, „GasGas“ и др.

HardEnduroLaPesquera2022 66

Теодор през 2017-та  успя да измине цялото убийствено трудно трасе и пресече арката на финала, но, за съжаление, 12 минути след контролните 4 часа. Сега Кабакчиев е да покори Железния гигант и да развее българския флаг на финала, а с това да прибави и нови точки към актива си за сезона.  

    archive