12-годишните момчета на „Чардафон“ – трети в България

12 godishni 2022Бронзови медали завоюваха възпитаниците на треньорите Христо Данаилов и Милена Иванов от ХК „Чардафон“. Малките габровски хандбалисти завършиха на трето място във финалите на Държавното първенство за тази възраст, които се проведоха в рамките на три дни в спортна зала „Орловец“.

12-те най-добри отбора от страната си оспорваха призовите места. В първата фаза те бяха разделени на четири групи. Шампионът на зона „Мизия“ „Чардафон“ спечели своята с победи над варненския „Локомотив“ (23:9) и бургаския „Албатрос“ (18:9). Във втората фаза домакините постигнаха победа над „железничарите“ от Горна Оряховица с 20:13 и се класираха на полуфинал. Там обаче победният им устрем беше спрян от момчетата на „Етър 64“, водени от Десислава Николова и Станислав Йорданов. „Чардафон“ победи този съперник в зоналния финал, но в най-важния мач за сезона „болярчетата“ взеха реванш и се наложиха с 14:17. В другия полуфинал ХК „Кубрат“ победи ХК „Труд“ с 24:13. В спора за третото място габровските момчета надиграха убедително състава на „Труд“ (18:11) и се окичиха с бронзовите отличия. Шампион при 12-годишните стана отборът на „Етър 64“, който се наложи в оспорвания финален двубой над „Кубрат“ с 20:19, въпреки че отстъпваше с гол на почивката – 8:9.

Двама играчи на „Чардафон“ намериха място в Идеалната седмица на турнира – Иво Велков и Данаил Иванов. За най-добър защитник приза получи Константин Кръстев от „Етър-64“, за вратар – Светослав Терзиев от „Локомотив“ (ГО), за най-полезен състезател – Дарио Тодоров от „Кубрат“, а голмайстор на финалите с 41 попадения стана Владимир Атанасов от „Полюс-ТМ“ (Плевен).

Първенството бе закрито от кмета на Габрово Таня Христова, която похвали всички за емоционалната игра и ги поздрави за екипността.

ХК „Чардафон“ ще бъде домакин на още един Държавен финал – при юношите до 14 години. Той ще се състои в зала „Орловец“ от 18-ти до 21-ви юни.