Община Габрово

Общински спортни имоти

Четири габровски есета за голяма българска победа над Турция

280332844 320480910240492 7657154388937410272 nПаметна победа постигна мъжкият национален отбор на България по ръгби и още по-ценното е, че в нея имаше сериозен габровски акцент. Представителният тим на страната, воден от френския специалист Ромен Балмис, отнесе Турция с 54:13, като четири от общо осемте български есета бяха на габровски ръгбисти.

С този успех отборът ни си гарантира първото място в Конференция 2 – Юг на европейското първенство по Ръгби 15 и изкачване в по-горната Конференция 1 от следващия сезон.

Четвъртата поредна победа на България в Конференция 2 – Юг беше постигната на стадион „Васил Левски“ в истински ръгби празник пред близо 5000 зрители, повече отколкото се събират напоследък на мач на представителния ни отбор по футбол. След 17 годишна пауза националния тим по ръгби отново игра на Националния стадион и това допълнително надъха избраниците на Ромен Балмис, които надиграха напълно колегите си от Турция.

Звездата на мача беше роденият в Габрово и преминал през школите на Янтра, НСА и френския Руан Ивайло Иванов. Най-опитният играч в българския състав поведе отбора, като разсече центъра на турската отбрана и реализира първото есе в мача в 11-та минута. „Автобусът от Габрово“, както го нарекоха коментаторите на срещата, паркира овалната топка още два пъти в точковото поле на гостите. Особено впечатляващо беше третото му есе в мача, дошло след фамозен индивидуален 60 метров пробив по лявото крило, който изправи на крака публиката на „Васил Левски“. На практика, мачът беше отворен и затворен от габровски ръгбисти. Ивайло реализира първото есе в срещата, а Димитър Георгиев – последното. Капитанът на Янтра, който изигра цял мач с №5 в схватката, направи финалния пробив за тима ни в 75-та минута. По едно есе в мача записаха още Борис Тодоров, Васил Борисов, Алекс Тенев и Кристиян Павлов. 12 точки с точните си шутове добави капитанът Петър Николов, един успешен допълнителен удар реализира и Алекс Тенев.

280287566 320510946904155 3780402309086397877 n

В паметния за тима ни двубой участие общо трима играчи от габровската ръгби школа. През второто полувреме в игра се появи и Иван Петров.

Съботният български триумф бе предаван пряко по БНТ 3 с коментар на Васил Върбанов и Димитър Петров. В интервютата на полувремето се включи и изпълнителният директор на РК Янтра и бивш национален селекционер Трифон Костадинов.

Междувременно трима млади състезатели на габровския клуб бяха включени в състава на юношеския национален отбор до 18 години за приятелска среща със Сърбия в Петровац на Млава. Христо Ненков, Георги Колев, Велизар Иванов попаднаха в националната селекция, а в треньорския щаб на представителния ни тим беше наставникът на РК Янтра Венелин Иванов.    

Снимки: Бойко Кичуков   

    archive