Община Габрово

Общински спортни имоти

ХК „Бъки“ е шампион на България за трета поредна година, „Чардафон“ завършва на 4-то място

Baki BG CUPЖенският отбор на ХК „Бъки“ е шампион на България по хандбал за трета поредна година. Новината стана факт след проведеното в събота заседание на УС на БФХ, на което беше взето решение за прекратяване на първенствата в „А“ и „Б“ РХГ при мъжете и жените. За крайно се приема класирането в момента на прекъсването на първенствата заради обявеното извънредно положение.

Така отборът на „Бъки“, който си беше осигурил първото място в класирането след редовния сезон, става шампион за 2020-та. Момичетата на треньорката Веселина Златева за втора поредна година направиха златен дубъл, след като в началото на март спечелиха и купата на страната.

Това е пета титла при жените в 21 годишната история на клуба. Шест пъти габровският тим е завършвал на второ място и пет пъти на трето.

Вицешампион за 2020-та става отборът на „Етър 64“ (Велико Търново), а бронза, за пръв път в историята на клуба, печели ОФК „Поморие“.

При мъжете отборът на „Чардафон“ завършва на 4-то място в класирането. Съставът на Христо Йорданов е един от потърпевшите от неприятно развилата се ситуация и прекратяването на първенството. Габровският тим приключва с актив от 21 точки, с колкото е и третият „Осъм“ (Ловеч), но е с мач по-малко и в последния кръг от редовния сезон трябваше да приеме точно отбора от града на люляците.  За четвърти пореден път и общо за 12-ти в клубната история шампионската титла печели варненският „Локомотив“. Среброто е за състава на  „Пирин 64“ (Гоце Делчев).

Chao Dobrudja 4

Носител на Купата на България при мъжете през този сезон няма да бъде определен, тъй като Финалната четворка на надпреварата се отменя.

При подрастващите, с оглед на динамично променящата се ситуация с Ковид-19, се отлага вземането на окончателно решение относно прекратяването или доиграването на финалите на първенствата. Очакват се допълнителни разпоредби от страна на ММС. На този етап организирани състезания под егидата на БФХ не се предвиждат до края на месец август или началото на септември, за когато се планира да се проведе ДП по плажен хандбал.

В международен план към този момент УС на БФХ реши да подаде заявка за участие в квалификация за ЕП за мъже. Мъжкият национален отбор ще участва и в 4-то издание на турнира IHF Emerging nations championship. Ще бъде потвърдено и участието на националния отбор за юноши до 18 на Европейското първенство през 2021 година. Очаква се страната ни отново да бъде определена за домакин на първенството, което е насрочено за януари. Подадени са заявки за участие и в европейските шампионати за девойки до 17 и 19 години през 2021 година.

    archive