Трета лига приключи, „Янтра“ е шампион на Северозапад

Klasirane2019 2020Отборът на ОФК „Янтра“ (Габрово) е новият шампион в Северозападната Трета лига. Това стана факт след днешното редовно заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, който сложи край на първенствата в третото ниво на родния футбол.

По предложение на президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков, в шампионатите от Трета лига за крайно се приема класирането към момента на въвеждане на извънредно положение на територията на страната. Изключение се прави само за Югозападната Трета лига, където предстои да бъде насрочен бараж между „Миньор“ (Перник) и „Септември“ (Симитли) за определяне на победител в групата.

Така „Янтра“ приключва този странен сезон като първенец в СЗ Трета лига, с аванс от четири точки пред втория „Севлиево“ и на пет пред третия – „Вихър“ (Славяново). Капитанът Пламен Кожухаров е начело на голмайсторската листа с 14 реализирани попадения, а Христо Лалев, който пази през есента габровската врата, е стражът допуснал най-малко голове в групата - 8. Изпадащи отбори от СЗ Трета лига няма да има, което означава, че в групата запазват местата си и другите два тима от областта – „Трявна“ и „Локомотив“ (Дряново).

Това е третият път за последните 20 години, в който представителният отбор на Габрово печели първото място на Северозапад и първи след сезон 2006/2007.

В Североизточната Трета лига първенец е „Добруджа 1919“ (Добрич), а в Югоизточната – „Созопол“.

Същото решение бе взето и по отношение на първенствата от Четвърта лига – за крайно се приема класирането към момента на въвеждането на извънредно положение освен в областните първенства, в които при тези условия не може да бъде определен първенец. Там ще бъде насрочен бараж. В габровската „А“ ОФГ начело след първите 9 кръга е „Балкан“ (Плачковци) с 28 точки, следван на две от съставите на „Дан Колов“ (Сенник) и „Ангел Кънчев“ (Трявна), а „Чардафон 1919“ (Габрово) е четвърти с 15 точки.

След приключване на извънредното положение и след консултации с Регионалните управления на образованието (РУО), където е възможно ще се подновят областните и зонални първенства в детско-юношеския футбол. Елитните групи U19, U17, U15 първенствата ще се доиграят на турнирен принцип, стартирайки от ниво четвъртфинал. Купа БФС U18, U16 и U14 ще се доиграе в два полуфинала и в един финал, като победителят в турнира за юноши-старша възраст ще получи квота за участие в УЕФА Младежка Шампионска лига.

За доиграване, след приключване на извънредното положение и в рамките на определения срок, се отлагат Купа на АФЛ, Държавно първенство - жени, Национална лига по футзал, Първа лига – плажен футбол и Държавно първенство – студенти. За есента на 2020 г. са отложени Държавното първенство за ветерани, работническите и браншови първенства, Купа България – жени, Купа България по футзал, Купа България по минифутбол, ученически турнири и турнири по програма за развитие на женски футбол към УЕФА, както и турнирите „Футболните звезди на БФС“.

Предвид специфичната обстановка на територията на Република България, Изпълнителният комитет взе решение да отложи Общото събрание на БФС за неопределен срок, като датата за провеждането на Конгреса ще бъде обявена допълнително и ще бъде съгласувана с мерките и препоръките от страна на държавните власти.

Членовете на ИК единодушно взеха решение договорът на селекционера на мъжкия национален отбор Георги Дерменджиев да бъде продължен с 6 месеца и в него да бъде включена опцията за подновяване за допълнителни 1,5 години.