Община Габрово

Общински спортни имоти

Спечелил ли е вече световната титла Тедо Кабакчиев?

Tedo Krakov 2019Коронавирусът се намеси и в Световния шампионат по Супер Ендуро и колкото и странно да звучи, това може да донесе титлата на Тедо Кабакчиев. Последният, 5-ти кръг от първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм трябваше да се състои тази събота в „Атлас Арена“ в Лодз, Полша, но днес беше оповестено, че състезанието се отлага.

Властите в Лодз са взели решение да отменят всички масови мероприятия тази и следващите няколко седмици. Тепърва ще стане ясно дали състезанието в Полша се отлага или изобщо няма да бъде проведено.

При положение, че последният кръг бъде отменен, то това ще означава световна титла за България и Теодор Кабакчиев (КТМ). Габровският талант е лидер във временното класиране на клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години) с актив от 185 точки, с 2 повече от германеца Леон Хентчел (Хускварна). Трети със 165 точки е Тай Кулинс (ТМ) от САЩ. Кабакчиев беше супер подготвен да защитава първото си място в Полша, но може и да не му се наложи.

Ако шампионатът завърши без кръг в Лодз, титлата му изобщо няма да бъде незаслужена. Кабакчиев се представи страхотно в сериите по Супер Ендуро за 2019/2020-та и се записа със златни букви в историята на българския мотоспорт. Подпомаганият от фирма „Еконт“ роден талант донесе на страната ни първа победа в манш Световния шампионат по Супер Ендуро още в първия кръг, проведен в Краков (Полша) през декември. В последствие спечелените от него първи места в отделните маншове станаха общо пет. Кабакчиев записа и три втори места в проведените общо 12 старта. Това му донесе и исторически първи триумф в кръг от шампионата – в Ла Коруня (Испания), последван от още един, още по-категоричен, в Будапеща (Унгария). Подкрепян от множество българи в зала „Ласло Пап“ в унгарската столица, родният ас беше безапелационен и не остави  шансове на съперниците си, като взе пълен актив от 60 точки, които го изведоха на върха в генералното класиране. Така ли ще приключи шампионатът предстои да разберем от следващата информация на FIM.   

    archive