Михаил Башев вече е представител на Европейската хандбална федерация

MISHO BASHEVГабровският хандбален специалист Михаил Башев е делегат на европейската федерация по хандбал (EHF). Председателят на Националната съдийска колегия по хандбал получи сертификата си след тридневен курс, проведен  Балатонбоглар (Унгария). Той завърши с писмен и устен тест върху регулациите на EHF за провеждане на първенства и правилата на играта, наблюдаване на среща и оценяване на съдиите. 

След успешно издържания тест, Башев получи официален сертификат, подписан от шефа на спортния отдел на Европейската федерация Маркус Гласер и Драган Начевски – председател на съдийската комисия на централата.

Михаил Башев е най-младият български хандбален специалист, сертифициран за представител на Европейската хандбална федерация. С него страната ни вече има четирима действащи EHF-делегати, заедно с Андрей Андреев, доц. Росица Димкова и Дилян Генчев. Любопитен факт, е че Башев стана делегат на Международната федерация по хандбал (IHF) преди да получи европейския си лиценз. Той издържа теста на IHF през 2017-та по време на IHF Emerging nations men`s championship, който се проведе в Габрово и Велико Търново, като впечатли всички с познанията си върху правилата на хандбалната игра и тълкуването на комплицирани ситуации. Шефът на родната съдийска колегия по хандбал вече участва в две световни първенства (Алжир`2017 – М21, Полша`2018 – W18) и беше представител на IHF в над 30 официални срещи. Тази година му предстои Световно за младежи до 21 години във Виго и Понтеведра (Испания). Освен него, България има и още един делегат на IHF - доц. Росица Димкова.

Тук е моментът да се припомни, че от Габрово е и един от двамата водещи водещи български съдии по хандбал – Георги Дойчинов. Той и партньорът му Юлиян Горецов от София са единствените родни рефери, които имат едновременно правомощията да ръководят срещи организирани от Европейската федерация по хандбал (EHF) и Международната федерация (IHF). Преди това такъв статут имаха само други двама габровски рефери – Иван Башев и покойният Георги Добрев. България има и още една EHF двойка в момента - Светлин Йовчев и Звезделин Йончев от Велико Търново.

DOYCHINOV GORETSOV 1

Дойчинов и Горецов вече имат над 70 срещи на европейската сцена (европейски клубни турнири, квалификационни срещи на мъжки и женски национални отбори и др.), а през миналата година получиха и първия си наряд за Световно първенство. Двамата ръководиха 6 срещи от шампионата на планетата за девойки до 18 години в Киелце, Полша. Тази година топ реферите на България отново ще бъдат на Световно. Те са сред арбитрите, които ще свирят двубоите на първенството за юноши до 19 години в Македония. Шампионатът е от 6-ти до 19-ти август в Скопие.