След осемгодишно прекъсване Габрово отново ще има отбор в мъжката хандбална „А“ група

ICO JORDANOVСъздаденият през 2013-та от Христо Йорданов тим на „Чардафон“ от новия сезон ще се състезава в елита. Йорданов реши да се възползва от правото, което му дава спечеленото от отбора първо място в „Б“ група на ЗХС „Мизия“ и заяви участие сред най-добрите тимове в страната. Христо, който през последните три сезона игра за първенеца на страната „Фрегата“ (Бургас), до момента беше само на треньор на тима в „Б“ група. Сега той ще облече екипа и като състезател и ще бъде в ролята на играещ треньор, а заедно с него от шампионския тим на „Фрегата“ в Габрово идват и още две много сериозни попълнения. Своето участие в отбора е потвърдил и друг възпитаник на местната хандбална школа - Йордан Ганчев, който през последните няколко сезона игра за „Осъм“ (Ловеч). От състава обаче ще отпаднат Георги Дойчинов и Михаил Башев, които са от водещите съдии в елита и това не им позволява да играят в „А“РХГ. Последното участие на габровски мъжки отбор в елита беше през сезон 2007/2008 година, когато в първенството игра воденият от Цоньо Начев и Станислава Бенкова тим на „Хугадорс“.

- Безспорно хубава новина за любителите на спорта в Габрово и в частност на мъжкия хандбал. Как се стигна до това решение?

В интерес на истината това решение го обсъждаме от една година. Планът, който следвахме, беше да атакуваме влизане в елита през следващата 2017/2018 спортно-състезателна година. Така се развиха събитията в „А“ група обаче, че още тази година решихме да пробваме силите си в елита, естествено след като завоювахме това право спечелвайки първото място в нашата „Б“ група. Искаме да видим на какво ниво сме, дали сме достойни за там и дали имаме бъдеще въобще в „А“ РХГ.

- Ще се справите ли, най-вече във финансов аспект?

Това е най-голямата въпросителна. Преди две години, когато получихме правото да влезем в „А“ група и когато беше създаден отбора, в края на сезона, аз отправих молба или по-скоро послание към заинтересовани хора, съпричастни с нашата идея, да ни подкрепят. Всичко остана така във въздуха.

Сега тръгваме малко по-агресивно. Имаме някаква финансова основа, на която разчитаме, но тя със сигурност не е достатъчна. От там нататък ще търсим помощта на спонсори, на Община и се надяваме, че ще има хора, които да откликнат на нашето желание да има и мъжки представител в елитна група, каквато е хандбалната.

- Ако говорим в проценти, колко процента от планирания годишен бюджет не ви достигат?

50 процента, като се има предвид, че ние сме стеснили бюджета максимално. Орязали сме всякакви странични разходи, хонорари на състезатели и т.н. Говорим просто за едно съществуване на отбора, което обаче в никакъв случай не означава, че отборът няма да има амбиции. Ние решихме отборът да участва в „А“ група именно заради това, защото смятаме, че тази година имаме предпоставки за едно добро класиране. И това е основната идея. В никакъв случай не сме на Кубертеновия принцип - да сме в елита само заради участието. Ако е така, много от хората, които са покрай мен сега, нямаше да подкрепят тази идея.

- Наред с участието на отбора в „А“ група, другата хубава новина е, че ти самият ще се завърнеш в Габрово вече и като играч, тъй като до сега беше само в ролята на треньор на тима. Кои ще бъдат останалите нови попълнения в състава?

Дали ще го има отбора в елита зависеше от две нови попълнения, от които за щастие получихме положителен отговор. От там нататък ентусиазмът ни нарасна още повече. Това са хората, с които станах три пъти шампион в Бургас през последните три сезона - Димитър Петков и Стефан Кирилов. Те откликнаха на нашия порив и желание за изява. Това, което още търсим, е още един вратар, който да помага на много добре представилият се през всичките три години в „Б“ група Слав Колев. Смятам, че още е рано за юношите, защото докато на другите постове не е задължително да имаш опит, на вратата това е голям плюс и основно изискване. Така че Слав няма да може да получи подкрепа от младите и по тази причина ще търсим опитен вратар. Гръбнакът ще бъде от миналогодишния състав. Мисля, че за Купа България показахме една добра игра срещу отбор от „А“ група (б.а. „Левски“ София). Получи се един интересен двубой, които загубихме главно заради самочувствието и по-добрата подготовка на съперника. Сега ще се подготвим добре и мисля, че няма да имаме проблеми, а освен това ще имаме и нови попълнения. Не трябва да забравяме и младите момчета в клуба. Ние имаме вече изградена пълна пирамида с отбори от 12 до 19 годишни. Миналата година 16 годишните се представиха много добре на държавния финал и завоюваха четвърто място в България. Те вече са 17 годишни и се надявам да се чувстват достатъчно възмъжали, за да се борят и те за своите места в първия отбор.  

Христо Йорданов

Възпитаник на „Подем“ (Габрово). Първите си стъпки в хандбалната игра прави под ръководството на Цоньо Начев. Деветкратен шампион на България с отборите на „Локомотив Металекс Билд“ Варна (4 титли), „Добруджа“ Добрич (2 титли) и „Фрегата“ Бургас (3 титли). 7 пъти носител на Купа България. Играл още за отборите на „Подем“(Габрово), НСА (София) и „Венеция“ (Италия). Близо 10 години носи екипа на националния отбор на България като състезател. През 2008/2009 беше старши треньор на мъжкия национален отбор, а от 2010-та до 2012-та на младежкия. Беше в треньорския щаб на българския национален отбор на последното Европейско първенство за младежи до 18 години, провело се във Варна и Камчия.